Header

Składniki

Farsz:

- 10 liści kapusty

- 1700 g wody

- 250 g ryżu długoziarnistego

- 120 g cebuli

- 2 ząbki czosnku

- 100 g marchwi

- 6-7 gałązek natki pietruszki

- 30 g masła

- 250 g mięsa mielonego

- 1,5 łyżeczki soli

- 1,5 łyżeczki przypraw (np. z bazylią, oregano)

Sos pomidorowy:

- 80 g cebuli

- 1 ząbek czosnku

- 30 g masła

- 600 g pomidorów

- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego lub kostka bulionowa

- sól i pieprz do smaku

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- 0,5 łyżeczki cukru

- koper

You can translate the receipe in the left bar of blog.

Wykonanie Thermomix - przepis z książki ABC

1. Na przystawce Varoma na dolnej części warstwowo ułożyć liście. Do naczynia nalać 1000g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, zamknąć pokrywę, nałożyć przystawkę i gotować na parze 23min/varoma/obr.1.

2. Odstawić przystawkę Varoma, liście spłukać zimną wodą, wyjąć koszyczek, opróżnić naczynie, włożyć cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, rozdrobnić 6s/obr.5, dodać masło i dusić 4min/varoma/obr.1,

3. Dodać mięso mielone, ryż, przyprawy i wymieszać przy pomocy kopystki 30s/obr.wsteczne/obr.4. Przełożyć do innego naczynia, oczyścić. Powstałą masą nadziać gołąbki, wyłożyć na środek i zakładać boki zwijając.

4. Położyć na przystawce dolnej Varomy 4 szt na dole i 7 szt na górze. Przykryć: 40min/varoma/obr.1.

5. Przygotowanie sosu: do naczynia włożyć cebulę pokrojoną na pół i czosnek, rozdrobnić 4s/obr.5, zgarnąć kopystką na dno naczynia dodać masło, dusić 3min/varoma/obr.1, dodać pomidory, paprykę i zmiksować 30s/obr.9

6. Dodać bulion/kostkę, przyprawy, mąkę i cukier, gotować 12min/100st/obr.2, na pokrywę nałożyć koszyk.

7. Zmiksować 15s/obr.6 i polać sos na gołąbki.

8. Całość posypać koperkiem (dla ozdoby).

Smacznego!

Bloguj z telefonu komórkowego - Nouw - jedna z najlepszych aplikacji do blogowania - kliknij tutaj!

Likes

Comments